Podologie Hermanns Zwalm


Zuidlaan 32 9630 Zwalm
055 45 55 51 Klik om te bellen

Over Podologie Hermanns Zwalm

Wat is podologie?

Podologie is afgeleid van de Griekse woorden “podos” (voeten) en “logos” (de leer van). Men kan dus zeggen dat podologie letterlijk “leer van de voeten” betekent.
 

 
Wat is het verschil tussen een pedicure en een podoloog?
In de voetengezondheidszorg zijn verschillende beroepsgroepen werkzaam. Enkele voorbeelden zijn: de pedicure, podoloog, orthopedist, orthopedisch chirurg,… Vaak is het niet duidelijk wie wat nu juist doet. In België is het beroep “podoloog” erkend sinds oktober 2006. Tot de dag van vandaag heeft een podoloog in België een visum en erkenningsnummer nodig om het beroep uit te oefenen. Podologie is een paramedisch beroep in België. De opleiding duurt 3 jaar en is in Vlaanderen enkel in Gent te volgen. De opleiding pedicure is te volgen in het secundair onderwijs of via avondonderwijs. Een hoofdtaak van een pedicure is het behandelen van huid- en nagel gerelateerde klachten.
 
Wat doet een podoloog allemaal?
Een podoloog behandelt mensen met voetklachten en klachten die ontstaan door een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon. Meestal gaat het dan om pijn aan de voeten, enkels, knieën, heupen of de rug. Ook geeft een podoloog preventieve adviezen en behandelt hij afwijkende teenstanden en (ernstige) huid- en nagelaandoeningen. Veelvoorkomende werkzaamheden van de podoloog zijn;

  • Het aanmeten en vervaardigen van podologische zolen
  • Het behandelen van voetproblemen bij kinderen en volwassenen
  • Behandeling en advies bij pijn aan de voeten, knieën, heupen of rug
  • Standsafwijkingen van tenen, nagels en voeten behandelen
  • Sportblessures behandelen
  • Ingegroeide nagel behandelen
  • Terugkerend eelt en likdoorns verwijderen
  • Advies en behandeling bij overbelasting- en vermoeidheidsklachten
  • Klachten in combinatie met reuma of diabetes-mellitus (suikerziekte)


Na het vraaggesprek (anamnese) kan de rest van het podologisch onderzoek van start gaan. Dit onderzoek bestaat uit een aantal stappen:

Inspectie
De podoloog gaat de gehele onderste extremiteit (benen en voeten) analyseren op eventuele standsafwijkingen. Daarbij werkt hij van onder naar boven: voet – enkel – onderbeen – knie – bovenbeen – heup – bekken en onderrug. Dit wordt gedaan vanuit de achterzijde, de zijkant en de voorzijde. Verder wordt er ook gelet op de huid en de teennagels.

Drukmeting (statisch)
Daarna volgt een statische drukmeting, waarbij u op een drukmeetplaat komt staan. Hierin zitten sensoren die de drukken onder de voet meten. Dit wordt gedaan in stand. Op deze manier heeft de podoloog een goed beeld van de drukverdeling onder uw voeten.

Sensoren
Via de sensoren brengen we de bewegingen van het lichaam in kaart. Dit innovatief programma geeft weer hoe bepaalde gewrichten bewegen tijdens het lopen/wandelen.

Functieonderzoek
Tijdens het functieonderzoek wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de gewrichten in zowel de voet, de knie, de heup en de rug. Dit gebeurt zowel actief (u maakt de bewegingen) als passief (de podoloog maakt de bewegingen terwijl u het lichaam ontspant). Verder worden er eventuele aanvullende testen en weerstandstesten van spieren gedaan om bepaalde zaken aan te tonen of uit te sluiten.

Palpatie
Bij de palpatie gaat uw podoloog met de vingers na welke structuren zijn aangedaan. Hierbij kan er gedifferentieerd worden (onderscheid worden gemaakt) tussen de verschillende weefsels: botten, gewrichten, spieren en pezen, zenuwen en andere weke delen. Op deze manier kan de aangedane structuur worden bepaald.

Gang-analyse
Met behulp van een camera wordt gekeken naar uw lopen en/of rennen. Ook hierbij gaat de podoloog verschillende punten na als hij gaat kijken naar de afwikkeling van de voet, knie, heup en rug. Bij sporters kan er eventueel een high-speed camera worden gebruikt om het lopen verder te analyseren.

Drukmeting (dynamisch)
Direct na de loopanalyse volgt de dynamische drukmeting, waarbij u lopend of rennend over de drukmeetplaat beweegt. Hierdoor kan er een beeld worden geschetst hoe u de voeten neerzet tijdens het afwikkelen. En hoe de voeten afwikkelen.

Schoeninspectie
Er wordt ook naar uw schoenen gekeken. Hierbij gaat de podoloog letten op enkele kernelementen van een goede schoen: contrefort, loopzool, vetersluiting, teensprong, teenbox, buigpunt van de schoen enz. Zie voor nadere uitleg onze pagina over schoenadvies.

Zorgeloos Bewegen

Foto's

Podologie Hermanns Zwalm in het kort

Wordt vergoed door veel verzekeraars

Ja

Mannelijke therapeut

Ja

Onze locatie

Podologie Hermanns Zwalm


Zuidlaan 32 9630 Zwalm
055 45 55 51 Klik om te bellen