Terug

Kunt u iets betekenen om mijn beknelde zenuw te verhelpen?

Jens Buysse

Geachte,

 

na wat onderzoeken bij het AZ St Lucas is gebleken dat ik een beknelde zenuw heb in mijn voet. Ik heb dit de eerste keer ondervonden op snowboardreis in december.

 

Ik zou graag in de krokusvakantie opnieuw snowboarden en hiervoor hebben ze me een cortisonespuit gegeven in mijn voet (vorige donderdag). Ik ben vandaag nog eens indoor gaan snowboarden, maar de klachen waren nog niet volledig weg. Is er iets dat jullie voor mij kunnen doen?

 

Op internet vind ik dat er steunzooltjes zouden kunnen zijn, en oefeningen ofzo?

 

Mvg Jens Buysse

 

jens.buysse@intec.ugent.be

 

Jens Buysse

Sint-Jacobsnieuwstraat 57

9000 Gent

 

0479 32 21 72 


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Jens

 

Steunzolen kunnen zeker helpen als men een element onder je voetboog gaan plaatsen die de metatarsalen gaan openzetten en zo de zenuw minder gaan knellen.

Podologische zolen kunnen ook helpen, want deze gaan je gangpatroon gaan corrigeren. 

 

Ik geef je hieronder nog wat meer uitleg over deze problematiek.

 

mvg

Gilles De Pourcq

Podoloog AZ Maria Middelares Gent

 

 

Mortonse neuralgie is een zenuwinklemmming tussen twee middenvoetsbeentjes, meestal tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje ook soms voorkomend tussen het tweede en derde middenvoetsbeentje. Door de inklemming ontstaat er irritatie van de zenuwtak met soms verdikking tot gevolg.
Kenmerkend zijn acute periodes van pijn in de voorvoet met uitstraling naar de tenen toe, vaak omschreven als een scherpe pijn/pijnscheuten of het gevoel van een kramp, meestal plots optredend tijdens het wandelen of sporten bij het dragen van te smal schoeisel. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet bezorgt meestal een snelle verlichting van de pijn.
Na verloop van tijd kunnen de klachten chronisch worden door het ontstaan van een zenuwverdikking (neuroom). De oorzaak van de klachten is vaak terug te brengen tot een afwijking in het gangpatroon of een foutieve schoenkeuze (te nauwe schoenen, te hoge hakken). De podologische behandeling bestaat, naargelang de oorzaak, uit uitgebreid schoenadvies en het vervaardigen van een drukontlastende silicone-orthese. Verder kan indien de oorzaak bij een afwijkend stappatroon ligt, na uitgebreid klinisch -en biomechanisch onderzoek met ganganalyse,overgegaan worden tot het maken van podologische zolen om het stappatroon bij te sturen en de pijnklachten te verminderen.   Indien podologische zolen alsook silicone-orthese onvoldoende resultaat geven zal de podoloog in samenspraak met de huisarts de patiënt doorverwijzen voor aanvullend onderzoek en opvolging bij een orthopedisch chirurg. Deze zal indien nodig, na grondig aanvullend onderzoek,het morton neurinoomoperatief verwijderen.