Terug

Pijn aan de benen en voeten

Pinar

Beste,
Mijn dochter van bijna 4 jaar heeft de laatste tijd veel last van haar voeten en benen, zij wordt s'nachts wakker van de pijn. We zijn al bij de huisdokter geweest, maar hij en andere personen zeggen dat het normaal zou kunnen zijn met haar groei, omdat sommige mensen er meer last mee hebben.
Of zou het iets anders kunnen zijn? Misschien hebt u een ander voorstel of kan ik beter foto's van de beenderen laten nemen.
Graag jullie reactie

Alvast bedankt

Met vriendelijke groeten,

Pinar


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Geachte mevrouw,

 

Ik begrijp uw bekommernis. Zelf heb ik drie kinderen, momenteel 14,12 en 10 jaar oud.

Ook zij hebben op bepaalde momenten geklaagd over pijn in benen en knieën.

 

Een kind groeit niet altijd even snel. Er zijn periodes dat het lichamelijk groeit, en er zijn perdiodes dat het op geestelijk en mentaal vlak groeit.

In de periodes van lichamelijke groei, kan het inderdaad zo zijn dat de beenderen sneller groeien dan de spieren en ligamenten, die daardoor gerokken worden. Dit gaat gepaard met pijn. De spieren en ligamenten passen zich daarna ook aan de groei aan. Veelal zijn die pijnen dus van voorbijgaande aard. 

 

Om u gerust te stellen, zou u op geregelde ogenblikken (1x per maand of per 14 dagen) uw dochter kunnen meten. Deze waarden kunt u op groeicurven noteren, zodat u kunt zien of er periodes van 'versnelde' groei zijn.

 

Bijkomende bedenking : radiografische foto's zijn niet onschadelijk voor een groeiend lichaam. Dus als er geen medische indicatie is (zoals door uw huisarts aangegeven) zijn deze onderzoeken beter te vermijden.  Indien u twijfelt aan het advies van uw huisarts, staat het u vrij een ander medisch advies in te winnen.

 

Met vriendelijke groeten

 

Marie-Cecile Anthonis